Menu Utama

  • picasion.com

    AkuEmma

    My photo
    Cuitlah Hati Dengan Cinta

    Saturday, 6 May 2023

    Nasi Tomato

    BAHAN-BAHAN NASI TOMATO:

    2 sudu besar minyak sapi
    2 sudu besar minyak masak
    2 helai daun pandan
    4 biji bawang merah, hiris nipis
    3 ulas bawang putih,hiris nipis
    1 inci halia, hiris nipis
    Rempah nasi tomato ( atau tomato soup dalam tin)
    bahan A:
    1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 2 tangkai cengkih
    1 batang serai
    3 cawan beras
    (
    beras basmathi)- 1 cawan beras = 1.5 cawan air (untuk masak nasi)
    4 cawan air
    ½ cawan susu cair
    3-5 sudu besar puri tomato atau 3-5 tomato soup
    ½ cawan kismis
    Anggaran 1 sudu besar gula
    Garam secukup rasa

    BAHAN-BAHAN ACAR TIMUN:

    ½ biji nenas size kecil
    1 biji timun
    1 biji cili merah|
    2 sudu kecil gula
    Sedikit garam|
    2 sudu besar cuka

    Cara masak nasi tomato:

    • Basuh beras dan toskan airnya.
    • Dalam periuk berasingan, panaskan minyak sapi dan minyak masak.
    • Tumis daun pandan bersama hirisan nipis bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sehingga kekuningan dan naik bau.
    • Masukkan rempah nasi tomato, bahan A dan serai yang dititik.
    • Masukkan beras, goreng sekejap selama 1-2 minit, kemudian masukkan air dan susu cair.
    • Tambah tomato puri, kismis dan sedikit gula dengan garam secukup rasa.
    • Masukkan ke dalam periuk nasi dan tekan butang on untuk masak seperti biasa.
    • Cara-cara untuk acar timun:
      - Hiris nipis nenas, timun dan cili merah.
      - Masukkan dalam satu bekas.
      - Tambah gula dan garam 
      - Cuka atau jus lemon/ jus limau nipis
      .
      - Gaul sekata
    Ayam Masak Merah Tomato

    Bahan-bahan:

    • 1 ekor ayam, dipotong sedehana kecil
    • 2 tin kecil kacang pis
    • 1 biji bawang besar, hiris
    • 2 senduk minyak masak
    • 2 sudu besar sos tiram
    • 2 batang serai, dititik
    • Bahan untuk dikisar
      • 2 biji tomato saiz besar
      • 15-20 biji cili kering, buang biji dan rebus
      • 4cm halia
      • 6 ulas bawang putih
      • 6 ulas bawang merah
      • 1 biji bawang besar

    Cara Penyediaan:

    1. Goreng ayam 3/4 masak dan angkat
    2. Cincang kasar bahan untuk dikisar, dan kisar menggunakan blender hingga halus
    3. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga kekuningan.
    4. Masukkan bahan kisar tadi dan masak hingga pecah minyak (pastikan pecah minyak)
    5. Masukkan ayam, sos tiram, serai dan akhir sekali kacang pis. 
    6. Masukkan garam dan gula secukup rasa

    Selamat mencuba kesayangan mama

    No comments: